ArkitekturRöde Orm

Rödfärgspriset 2010, Nominerat

Röde Orm är ett litet hus som upplevs som ett stort. Genom att tydliga rum inne och ute förbinds med axlar upplever man långa siktlinjer.
Röde Orm nominerades 2010 till Rödfärgspriset.

Dubbelfunktioner ute/inne för kök, matplats och badrum gör att rummen känns större. Sektionen utnyttjas till att stapla sovfunktioner på varandra men hålls fri i allrummet för känslan av rymd. Fasta möbler gör golvytan större. Planlösningen organiseras av en kärna med funktioner som är flexibla, sovplatser eller arbetsplats, förvaring och våtenheter. Våtenheten kan antingen placeras mot kortsidans yttervägg och kan då bli ett normalt badrum, eller som på visningshuset med WC och dusch i kärnan och handfat mot yttervägg mot utedusch/bad. En avskild loftbalkong med dagbädd mot väster lånar utsidans rödfärg. Här finns två livsnjutarbalkonger, en utomhus och en inomhus mot allrummets torgfunktioner.

Runda vindögon påminner om loftbodarnas och stavkyrkornas föregångare till dagens fönster. Röde Orm är en länk mellan vår historia och vår framtid. Huset berättar om herrgårdarna och kojorna, om en enkelhet och hållbarhet, om längtan tillbaka till ursprunget, till gillestugor och spånlampor, men framförallt en längtan till det goda fritidslivet, till skärgården, båtlivet, pingisbord och gemenskapen.


Beställare: X-House
Plats: Arlanda, Stockholm
2009-2010
BOA: 47 m2 +Loft inne, 110 m2 golv ute
Typhus


Beställ Röde Orm Här

PDF